Frisbeegolfia voi pelata rantakassin pohjalta tai mökiltä löytyvällä frisbeelläkin, mutta nämä kiekot on yleensä tarkoitettu kopitteluun. Ne ovat isokokoisempia, mutta kevyempiä, jolloin ne helpommin liitävät tuulen mukana jonnekin muualle kuin olisi tarkoitus. Jotkut edullisimmat kiekot ovat myös materiaaliltaan sellaisia, että osuessaan johonkin kovaan ne saattavat haljeta. Parempiin tuloksiin pääsee ja hermojaan säästää käyttämällä tarkoitusta varten suunniteltuja golfkiekkoja. Alkuun pääsee jo yhdellä 9 – 18 euron hintaisella yleiskiekolla, eikä mittavampikaan frisbeevalikoima aiheuta isoa lovea lompakkoon.

Kun kiekkoarsenaali kasvaa, tulee jonkinlaisen kuljetusvälineen hankkiminen ajankohtaiseksi. Tarkoitusta varten on luonnollisesti saatavilla erityisiä frisbeegolfkasseja, mutta läpyskät kulkevat mainiosti myös tavallisessa repussa tai kassissa tai vaikka pärekorissa.

Kiekkoja saa edullisimmin tilaamalla niitä netistä. Suomessakin toimii useita frisbeekiekkojen nettikauppoja ja lisäksi muutamat urheiluliikkeet ja tavaratalot ovat ottaneet golfkiekot valikoimiinsa. Kotimaisia nettikauppoja ovat mm.  www.discmania.com, Powergrip, Frisbeepoint ja varuste.net. Ulkomaisista nettikaupoista mainittakoon esimerkiksi www.discsunlimited.net , www.marshallstreetdiscgolf.com. sekä Disc Golf Center, joista tilaaminen sujuu helposti, jos vain omistaa luottokortin.

Perusidea

Frisbeegolf muistuttaa, kuten nimikin paljastaa, monessa suhteessa perinteistä golfia. Pelin idea on sama; toimittaa peliväline pisteestä A pisteeseen B mahdollisimman vähin suorituksin, pelivälineen tässä tapauksessa ollen liitokiekko eli frisbee. Mailalla lyömisen sijaan kiekkoa heitetään ja päätepisteenä ei ole reikä vaan metallinen maalikori.

Avausheiton jälkeen seuraava heitto tapahtuu paikasta, johon kiekko pysähtyi ja näin jatketaan, kunnes kiekko on saatu maalikoriin. Rataan kuuluvat väylät kierretään läpi, käytetyt heitot lasketaan yhteen ja pienimmän tuloksen saanut on voittaja.

Frisbeegolf sai muotonsa 1970-luvulla USA:ssa ja “virallistui” lajiksi maailman ensimmäisen julkisen, kiinteillä maalikoreilla varustetun frisbeegolfkentän valmistuessa Oak Groveen Kalifornian Pasadenassa vuonna 1975. Jo seuraavana vuonna perustettiin lajin kattojärjestö PDGA (Professional Disc Golf Association).

Lajin nimi on Suomessa ja suurimmassa osassa Eurooppaa frisbeegolf, mutta koska Frisbee on amerikkalaisen liitokiekkovalmistaja Wham-O Ltd:n omistama rekisteröity tavaramerkki, käytetään lajista kansainvälisissä yhteyksissä sen viralliseksi muodostunutta nimeä disc golf. Meitä eurooppalaisia eivät nämä amerikkalaisten nimikikkailut kuitenkaan hetkauta, joten frisbeegolf on meillä edelleen pätevä nimi.

Historiaa

Frisbeegolf tarjoaa samanlaista onnistumisen riemua tai vaihtoehtoisesti pettymyksen tuskaa kuin tavallinenkin golf, oli sitten kyse menestyksellä suoritetusta pitkästä putista tai osumisesta puuhun keskellä väylää.

Erojakin on. Suurimpana niistä kustannukset — tai oikeammin niiden puuttuminen. Frisbeegolfin harrastajan ei tarvitse hankkia golfosakkeita tai maksaa kalliita pelimaksuja, golfkärryä ei tarvita, eikä tiiausvuoroa tarvitse jonottaa. Pelivälineet ovat naurettavan halpoja ja alkuun pääsee muutamalla kympillä. Peli on sopiva kaikenikäisille, miehille ja naisille, riippumatta pelaajien taloudellisista resursseista.

Frisbeegolf on myös erinomaista kuntoilua koko keholle. Se on aerobista liikuntaa, joka tarjoaa niin fyysisiä kuin psyykkisiä haasteita ilman suurta loukkaantumisriskiä. Frisbeegolf on laji, jota voi harrastaa lähes koko eliniän.

Frisbeegolfin harrastajat ovat rentoa porukkaa ja ratoja kiertäessä on halutessaan helppo saada uusia ystäviä, mutta omissa oloissaan heittävääkään ei katsota karsaasti.

Mikä frisbeegolfissa nyt sitten on niin hienoa?

Peli alkaa avausheitolla eli draivilla tiiauspaikalta, joka saattaa olla tasainen, kivetty tai muuten päällystetty heittoalusta tai yksinkertaisimmillaan vain lankulla tai tolpalla merkitty heittopaikka. Kiekko heitetään väylälle tavoitteena päästä mahdollisimman lähelle maalikoria tai paikkaan, josta seuraava heitto on helppo suorittaa.

Avausheittoa seuraa yleensä lähestymisheitto, joka suoritetaan siitä kohdasta, johon edellinen heitto päättyi. Lähestymisheitolla pyritään pääsemään puttausetäisyydelle maalikorista.

Halkaisijaltaan noin kymmenen metriä oleva alue maalikorin ympärillä vastaa pallogolfin greeniä eli viheriötä ja siellä tapahtuva heitto on nimeltään putti. Puttauksessa kiekko pyritään heittämään siten, että se jää maalikoriin.

Kun kiekko on saatu koriin, merkitään käytettyjen heittojen määrä tuloskorttiin ja siirrytään seuraavalle väylälle. Kun rata on kierretty, lasketaan väylillä kulutetut heitot yhteen, jolloin saadaan lopputulos. Usein tulos ilmoitetaan lukuna, joka saadaan, kun heittojen kokonaismäärästä vähennetään radan ihannetulos, tyyliin +4 tai –2 jne. Frisbeegolfradat ovat yleensä 9- tai 18-reikäisiä. Suurin osa Suomen noin 250 radasta on 9-reikäisiä.

Pelin kulku

Frisbeegolfkiekot voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään: driverit, lähestymiskiekot ja putterit.

Driver eli draiveri on kiekko jolla yleensä heitetään avausheitto. Se on profiililtaan litteä ja teräväreunainen ja sen on tarkoitus lentää mahdollisimman pitkälle.

Keskimatkan kiekko on draiveria hitaampi ja profiililtaan korkeampi. Sitä käytetään lyhyemmissä heitoissa kuin draiveria. Kiekon toinen nimi on lähestymiskiekko, mutta lähes kaikki edistyneemmät pelaajat käyttävät lähestymisiin puttereita. 

Putteri muistuttaa eniten perinteistä frisbeetä. Se on reunoiltaan pyöreä ja jotkut mallit on valmistettu pehmeämmästä materiaalista, jotta ne helpommin takertuisivat maalikorin ketjuihin.

Golfkiekkojen valmistajia on useita ja kiekkoja on satoja erilaisia. Kiekot eroavat paitsi ulkonäkönsä, myös lento-ominaisuuksiensa suhteen. Osa kaartaa vasemmalle, osa menee suoraan ja osa kaartaa oikealle. Lähtökohtaisesti kiekko kuitenkin kaartaa aina lentonsa lopuksi hieman pyörimissuuntansa vastakkaiselle puolelle eli oikean käden perinteisessä rystypuolen heitossa kiekko alkaa lopussa kaartaa vasemmalle. Kiekkoja on kuitenkin pystytty suunnittelemaan sellaisiksi, että tätä perusominaisuutta on pystytty joko hillitsemään tai korostamaan.

Alla linkkejä frisbeegolfvälineitä valmistavien yritysten sivuille.

Välineet

FRISBEEGOLF